JAN GABRIËLS

Jan Gabriëls is reeds meer dan 40 jaar actief in het Limburgse koorleven als koorleider. Hij volgde diverse disciplines aan de muziekacademie van Koersel. Aan het conservatorium van Antwerpen volgde hij notenleer, muziekg­eschiedenis en praktische harmonie. Als vrije leerling ging hij gedurende twee jaren in de leer bij Hubert Schoonbroodt voor orgelstudies en volgde hij vijf jaren sessies aan de «Académie d'été de Wallonnie» bij Hubert Schoonbrood, Xavier Darasse, Bernard Lagacé en Carlo Hommel.

Koordirectie maakte hij zich eigen via ANZ-cursussen koordirectie, ana­lyse en interpretatie bij Juliaan Wilmots en Michaël Scheck.

Acht maal volgde hij de Zomeracademie voor koorkunst in Koksijde/ Brugge bij Juliaan Wilmots, Michaël Scheck, Fritz Ter Wey, lgnace The­velein en Patrick Peire en stemvorming bij Sabine Horstmann en Klazien Vandervinne.

In juli 1999 was hij actief in de internationale dirigentencursus in Wernigerode (Oost-Duitsland) bij Gabor Hollerung, Robert Sund en Friedrich Krell. Ter vervolmaking vertoefde hij tijdens vakantieweken en weekends ook graag in de Elzas-Frankrijk, meer bepaald in Munster bij CAPA (Centre d'art polyphonique d'Alsace) voor stages koor- en orkestdirectie In juli 2007 nam hij deel aan een masterclass in Gent bij de befaamde Duitse dirigent Dieter Bernius.

Tot januari 2007 leidde hij gedurende 20 jaar het gemengd Pieter Jan Van Paesschenkoor uit Zonhoven. Tot september 2011 was hij dirigent van het kinder— en jeugdkoor De Tovernoten uit Opglabbeek en tot 2013 van het kinder- en jeugdkoor Pieter Jan Van Paesschenkoor. In 2018 nam hij, na 21 jaar, afscheid als koorleider van het gemengd koor Singhet Vro-Opglabbeek. Daarnaast is hij organist in de Minderbroederskerk in Hasselt.