Koorreis Berlijn 2017

Zoals de traditie het wil, wordt er elke dag door een koorlid of partner een verslag gemaakt. Dat dient dan om de fotobrochure te documenteren. Maar hier al een minibloemlezing.
Over het begin en het einde van de eerste dag schrijft Jan Geraerts: ’t Was weer zover: zeven minuten vóór het afgesproken uur waren we weg!!! Blijkbaar wilde iedereen zo rap mogelijk “ich bin ein Berliner” worden, maar dat zou een beetje tegenvallen. Gelukkig zorgde de omschakeling naar winteruur voor een uurtje extra nachtrust die heel erg welkom was na zo een dagje. De meesten van ons hebben dan ook geslapen gelijk een roos!!!

De tweede dag wordt ingeblikt door Myriam: En het lukt! We brengen een zeer religieus eerste deel, Bikkembergs geslaagd, Locus iste als een gebed in de stille ruimte, de geliefde Wildsbok sereen...maar evident: Le Seigneur est notre berger, nous ne craignons aucun mal! Dan zingt der Gemischte Chor Pankow onder leiding van Andreas Wiedermann.

Rika schrijft in verzen over de derde dag:
Om 19u00 zou het concert beginnen.
Oei, wat werd het warm daarbinnen.
De ambassadeur verwelkomde alle mensen en het koor,
zelfs de CD&V van Lanaken zat van voor.
We zongen mooi samen, uit volle borst
En kregen daarna iets tegen de dorst.
Ook een warm buffetje stond voor ons klaar.
Belgische friet met … , zo zie je maar.                                                   

De vierde dag nam Annemie voor haar rekening. Na een weergaloze zang-en drinkavond waren the day after de oogjes klein en de stemmen wat hees, toen we onze lieve vrienden van Halberstadt nog een laatste afscheidslied toezongen. Er werd hier en daar een traantje weggepinkt, dikke knuffels gegeven en daarna weer op pad voor een interessante dag. De Reichstag en het Joods museum stonden op het programma.

Lucienne noteert dat we Berlijn op Allerheiligen verlaten in de regen en met een gevoel van tevredenheid. Het weer tijdens ons verblijf was gelukkig droog, tamelijk koud met soms toch wat zon. Het bestuur van Cantus Vocum verdient een pluim voor de puike organisatie: een goed hotel, interessante stadsverkenning met vlotte gidsen, prachtige concerten en een gezellige ontvangst op de ambassade.

Ontvangst koor Halberstadt

Ontvangst Chorgemeinschaft Halberstadt

CANTUS VOCUM GENK ONTVING CHORGEMEINSCHAFT HALBERSTADT DUITSLAND

Van donderdag 14 mei 2015 tot zondag 17 mei 2015 werd de CHORGEMEINSCHAFT HALBERSTADT Duitsland ontvangen door het gastkoor CANTUS VOCUM GENK.

De verwelkoming, na twee jaar koorvriendschap, gebeurde in de Twinestone Lodge op Kattevenia waar de gasten verbleven tijdens hun vierdaags bezoek aan Genk. Na een rijkelijke BBQ voor de gasten en de koorleden van Cantus Vocum werd de eerste avond gezellig afgesloten met koorgezang en het ophalen van de vele verhalen van twee jaar geleden toen Cantus Vocum te gast was in Halberstadt.

Een uitstap naar Antwerpen, met een toeristische rondrit en een bezoek met gids aan de St.-Pauluskerk, stond vrijdag 15 mei op het programma. Op zaterdag trokken ze naar de historische stad Tongeren waar ze, onder de begeleiding van een enthousiaste gids een stadswandeling maakten en o.a. vol bewondering waren over de basiliek en het begijnhof. Daarna was het tijd voor een repetitie in de kerk van Termien.

Om 20 uur werd het Europees Lenteconcert ingezet met een inleiding door voorzitter Gilberte Mantels en een sympathieke toespraak door schepen Anniek Nagels. De talrijke toeschouwers genoten daarna van het gevarieerd vocaal programma van beide koren, afgewisseld door het instrumentaal intermezzo van het HWZ-ensemble (Harmonie Waterschei-Zwartberg). Chorgemeinschaft Halberstadt stond onder de kundige leiding van Kerstin Kwoizalla en voor de muzikale leiding van Cantus Vocum zorgde dirigent Jan Gabriëls.

Na dit geslaagd concert werd er nog gezellig nagepraat met een drankje en een hapje in Brasserie Carré. Op zondagmorgen namen we met veel vriendschap en een lied afscheid van Chorgemeinschaft Halberstadt.

Alweer een geslaagde activiteit van Cantus Vocum Genk na hun eigen concertreis naar Barcelona in april. Een welgemeende proficiat aan alle koorleden voor hun inzet.

Koorreis Barcelona april 2015


CANTUS VOCUM GENK zong in en rond BARCELONA.

Van vrijdag 10 april 2015 tot donderdag 16 april 2015 reisde CANTUS VOCUM GENK naar Barcelona en omstreken.

Na inkwartiering in een hotel in Lloret de Mar, bracht het koor op zondag 12 april een bezoek aan Tossa de Mar en genoot vanop de middeleeuwse bovenstad van het mooie uitzicht op de Costa Brava.

In Palafolls maakte het koor zich klaar voor het eerste officieel concert. Het prachtige, romaans kerkje van Sant Genís de Palafolls had alles om het koor volledig tot zijn recht te laten komen. Ook de intermezzi van de bescheiden maar virtuoze pianist Hugo Martens, vielen erg in de smaak. Uiteraard werd er ter afsluiting gezamenlijk met het plaatselijk koor gezongen. ‘El Himno de la Paz’ beroerde de harten van iedereen.

Op maandag 13 april trok het reisgezelschap naar Barcelona en wandelde over La Rambla, de brede en gezellige boulevard met prachtige huizen en grote platanen. Gids Majelle, liet in de zijstraten mooie plekjes zien zoals de ‘Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia’.

Na deze mooie wandeling ging het met de bus verder via de twee torens en de fontein van de Plaça d’Espanya naar de 213 meter hoge heuvelvan Montjuïc voor de picknick.

Op dan naar de ‘Sagrada Familia’, voor het tweede concert. Inzingen in de crypte waar Gaudi, de ontwerper van deze speciale basiliek begraven ligt, maakte, samen met het optreden in de kerk zelf, grote indruk.

Het volgende hoogtepunt was het bezoek aan het Klooster van Montserrat op dinsdag 14 april. In de overvolle kerk van deze Benedictijnenabdij op een hoogte van 720 meter aan de oostzijde van de berg Montserrat, bracht het koor, net voor het beroemde jongenskoor, een offerande aan de zwarte madonna.

De laatste dag trok de groep terug naar Barcelona, naar de gotische wijk met een bezoek aan de indrukwekkende ‘Santa Maria del mar’. ‘Palau de la Musica’, ontworpen door Lluis Domenèch i Montaner, kon op een koorreis niet op het programma ontbreken. Dit fantastische gebouw met haar indrukwekkende concertzaal, een orgel met 3000 pijpen en een omgekeerde gebrandschilderde koepel die de zaal van natuurlijk licht voorziet, maakte ons stil. We kwamen ogen te kort om de creatieve overvloed in ons op te nemen.

Met een bezoek aan Parc Güell sloot Cantus Vocum haar bezoek aan Barcelona af. Tevreden en vol van prachtige indrukken en ervaringen werden de laatste foto’s opgeslagen in de buurt van de slangenbank, alweer van de hand van de catalaanse modernist Antoni Gaudi.

Een heel geslaagde reis met enthousiaste koorzangers en sympatieke medereizigers. Alweer een hoogtepunt op het palmares van CANTUS VOCUM GENK.